Къщи за гости на село Къща за гости Сава Купеца

Къща за гости Сава Купеца

КЪЩА ЗА ГОСТИ „САВА КУПЕЦА” се намира в центъра селото. Тя е построена между 1855 - 1860 год. Къщата е на два етажа като първият е пригоден за живеене, а вторият остава недовършен. Архитектурния и стил е изградена късно възрожденски и е една от най-големите къщи в селото.
По-известна е с два вътрешни салона; отоплителната камина на двете източни стаи на първи етаж; вътрешната тоалетна и мивка, изобщо наподобява арбанашките къщи. Регистрирана е в НПК като паметник на културата „Къщата на САВА-КУПЕЦА”
.Днес къщата е реставрирана и пригодена като къща за гости и разполага със 7 единични стаи и 1 апартамент и механа. Във всяка стая има широки спални, сателитна телевизия с 62 програми, хладилник мини бар и санитарни възли с вентилатори и сешоар, душ кабини. Всички подове са настлани с котленски килими изработени от местни майстори тъкачи.
Двора е разпределен на три нива: основно ниво с прекрасна ливада с фонтан в средата, а към края с изграден кладенец, отстрани на тревната настилка е разположена типичната жеравненска асма; долно ниво с постоянно течаща река; горно ниво с маса за отдих и забавления.
Към къщата е изградена МЕХАНА чиито тавани са от дърворезба, а стените, колоните, камината и бар-плота са изработени в жеравненски стил. Кухнята е със съвременно оборудване и е пригодена да прави чудеса. Къщата е пригодена да работи при всякакви екстремни ситуации: при спиране на ток , вода и топлина. В нея има изграден басейн за деца и възрастни. Удобна е за семейни, приятелски и фирмени тържества.

Описание на двора
двор на три нива - зелени площи и градини, басейн, място за развлечение
Описание на околността
Архитектурен резерват, къщи от 150 до 350 години, калдаръмени улици, каменни дувари, музеи, планина и тишина.
Телефон
0888 501 467
Интернет страница
Цена на ден
30.00
Карта
СНИМКИ (1)